Nieuws


06/11/2023
De Grote Indonesië-tentoonstelling

Een caleidoscoop van perspectieven en verhalen. De pers noemt de tentoonstelling een geschiedenisles, zoveel is er te ontdekken. Van de hoogtijdagen van het legendarische Majapahit-rijk tot aan het huidige Indonesië met al haar beloftes en uitdagingen.

Beeld: De Nieuwe Kerk

10/11/2023
Kamp Vught

Herdenken is nadenken, aldus Kamp Vught. Op deze historisch beladen plek houdt Nationaal Monument Kamp Vught de herinnering levend aan de geschiedenis van het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Kamp Vught is in 2019 opnieuw ingericht. Alleen de teksten van het buitenterrein moesten nog worden aangepakt.

 

Beeld: Kamp Vught


25/3/2023
Van musea naar kantoren

Deze foto van een oranjekoek in de vergaderzaal? Overheidsgebouwen hangen vol met schitterende kunst. Kunst die zorgvuldig is gekozen voor die speciale plek, vaak in overleg met de mensen die er werken. Een goede tekst daarbij doet wonderen. En die schrijven wij sinds kort. Voor Rijkswaterstaat, RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en nog veel meer.

 

Foto: Tryntsje Nauta
Banketbakkerij Boonstra Drachten


02/06/2023
75 jaar Zuiderzeemuseum

Hoe bouw je een openluchtmuseum? Nou, zo dus: door hele huizen te verzamelen. Het Zuiderzeemuseum bestaat dit jaar 75 jaar en viert dat met een tentoonstelling over ‘the making of’. Over de eerste plannen, de overwonnen moeilijkheden, en de durf, het enthousiasme en de volharding van heel veel mensen om dit megaproject te realiseren.

4/05/2023
Nationale Kinderherdenking

Sommige opdrachten hebben een speciaal plekje in ons hart. Zo ook deze. In Madurodam vindt op 4 mei de Nationale Kinderherdenking plaats. Het is de evenknie van de herdenking op De Dam, maar dan helemaal voor en door kinderen. Wij helpen – waar nodig, want de kinderen zeggen het natuurlijk beter dan wij – een beetje bij de teksten.

 

Foto: Nationale Kinderherdenking


25/3/2023
Uit de kunst

Negen Groningse vrouwen staan in de schijnwerpers in het Groninger Museum. In de 18de en 19de eeuw waren zij gerenommeerde kunstenaars. Zij wonnen prijzen, waren lid van kunstverenigingen en hun werk hing in Groningse woningen aan de muur. Waarom verdwenen zij van het kunsthistorische toneel? Deze ‘uit de kunst geraakte’ vrouwen krijgen in deze tentoonstelling het podium dat zij verdienen.

 

Credit: Enna Geertsema-Sjallema, Een vertrouwelijke mededeling, 1832 Groninger Museum


24/03/2023
Jubileum met Juul

Teksten voor Musea bestaat alweer 10 jaar. En dat hebben we gevierd. Met bubbels en een rondleiding door de Juliana-tentoonstelling in de De Nieuwe Kerk. Met veel dank aan Marlies Kleiterp. Proost!

10/12/2022
Kunstenaarsdorpen

Genoten van de opening in het Zuiderzeemuseum! Reis terug in de tijd naar dorpen zoals Volendam, Urk, Domburg en Katwijk. Lees over de ontmoetingen met de lokale bewoners (de kunstenaars kwamen namelijk niet alleen om te schilderen ) en bewonder de schilderijen van onder andere Max Liebermann, Jan Toorop en Gustave Courbet.

15/10/2022
De eeuw van Juliana

Sterke vrouwen, daar houden we natuurlijk van. Dus wat een feest om de teksten over Juliana te schrijven! Ontdek in deze tentoonstelling de intrigerende persoonlijkheid van deze ‘vorstin naast de rode loper’, met een heel eigen kijk op haar koningschap.

 

Foto: Pictorial Press Ltd Alamy 

19/08/2022
De tuinen van het Muiderslot

Tropische planten in Nederland in de 17e eeuw? Ja, echt! Toen schrijver P.C. Hooft in het Muiderslot woonde, waren er in Europa al planten uit Afrika, Amerika en Azië. Maar wat voor planten waren dat? En hoe kwamen ze hier? In de tuin ontdek je de planten en hun verhalen. Over ananas, weglopershagel, de wonderboom en veel meer.

 

Foto Muiderslot

01/05/2022
Vier de vrijheid

Onderduikers op de torenvliering en soldaten in het kasteel. De roerige oorlogsjaren zijn ook aan het Muiderslot niet ongemerkt voorbijgegaan. Slotbewaarder Wilhelmus Reder woont met zijn gezin in het kasteel. Zijn belevenissen uit die tijd schrijft hij later op. Indrukwekkende foto’s maken zijn verhaal compleet. Deze tentoonstelling brengt de herinneringen aan de oorlogsjaren in het Muiderslot tot leven.

08/03/2022
Herinrichting
Jopie Huisman Museum

‘Wat hier in het museum hangt, is één liefdesverhaaltje’, zegt Jopie Huisman. Dus toen we de vraag kregen om de inhoudsontwikkeling voor de herinrichting te doen, was dat een opdracht om te koesteren. Deze voddenboer, kunstschilder, verhalenverteller neemt je met zijn kunst en zijn verhalen mee. Naar het wuivende riet langs de waterkant. Naar de droeve ogen van Sjoerd. Naar de oude schoenen in zijn opslag. Jopie laat je de magie zien van het ogenschijnlijk gewone.

 

Foto Studio Public


09/12/2021
Een-op-een

Wat waren ze altijd gezellig, onze schrijfworkshops met meerdere deelnemers. Toch bleven we toch altijd met een onbestemd gevoel achter. Werkt dit echt? Ga je na één dag stoomcursus echt beter schrijven? Tijdens de coronapandemie gaven we onze eerste een-op-een training. Zes online lessen, helemaal op maat. En dat werkte! Door heel direct aan de slag te gaan met een case, in te zoomen op specifieke valkuilen, zagen we opeens de leercurve heel hard stijgen. Interesse? Meer informatie vind je hier.

16/11/2021
In de ban van de ridders

We LOVE history. En de middeleeuwen al helemaal. Fonkelende harnassen, heldhaftige ridders en wapperende banieren. We vergaten de tijd terwijl we ons onderdompelden in een wereld vol romantiek. We zijn die buitensporige verzamelwoede van de tsaren zelfs een beetje gaan begrijpen. Wat een fabuleuze kunstcollectie. Gaat dat zien, in de Hermitage Amsterdam.

08/10/2021
Viva La Frida!

Rebels. Gepassioneerd. Haar tijd ver vooruit. Frida Kahlo is zo bekend, een van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd. Maar waarom? Wij vonden haar kunst raadselachtig. Pas toen we ons onderdompelden in haar turbulente leven en we haar ongekende kracht, moed en creativiteit ontdekten, gingen we haar kunst écht begrijpen. Kahlo is Kahlo. In Viva La Frida! in het Drents Museum komt ze heel dichtbij.

22/10/2020
Kunst naar Buiten

Fluitend op de fiets door het weidse Friese landschap stuit je op dit bankje. Als je gaat zitten en de code scant, ontdek je dat precies op deze plek ooit een kunstwerk is gemaakt. Bewonder het werk, zie wat de kunstenaar heeft gezien en lees het verhaal erachter. Dát is Kunst naar Buiten. Fantastisch tijdens coronatijd, maar natuurlijk ook daarna. Voorproefje? Klik hier.

04/09/2020
Allemaal Haarlemmers

Verborgen parels, daar houden we van. Museum Haarlem – tegenover het Frans Hals Museum – is er zo een. Maar niet meer voor lang, denken wij. De vernieuwde vaste presentatie is namelijk een lust voor het oog. Leef er mee met de verhalen van ‘Allemaal Haarlemmers’, van Kenau Hasselaar tot Boudewijn de Groot.

13/07/2020
Museumhuis Van Meerten

Een levenslange passie voor ambachtelijk vakmanschap, tomeloze verzamelwoede en een droom voor een eigen museum die tragisch uit elkaar spat. Het klinkt als een ijzersterk scenario voor een dramatische film, maar is het waargebeurde verhaal van Lambert van Meerten. Je kunt het allemaal beluisteren in de audiotour in Huis van Meerten, een van de Museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser.

waterwereld
15/02/2020
Waterwereld

Okay, we geven het toe: we zijn van Jopie Huisman gaan houden. En van Friesland. Jopie hield van het water. En zoveel kunstenaars met hem. Wij selecteerden de mooiste waterlandschappen voor deze tentoonstelling. Interviewden de kunstenaars. Schreven hun verhalen op voor de audiotour en tentoonstellingsteksten. Intiem en dromerig.

23/11/2019
Muiderslot

Ronddwalen door 700 jaar geschiedenis? Dat doe je in het Muiderslot. Misschien wel het stoerste kasteel van Nederland. Van koene volksheld Floris V tot de lyrische dichter P.C. Hooft. Van kakken op het gemak tot romantische sonnetten. Er is veel – eigenlijk té veel – te vertellen. Dus deze schrijfklus was ‘kill your darlings’ in het kwadraat. Heerlijk! Weten of het gelukt is? De nieuwe audiotour is al in gebruik, in maar liefst zeven talen!

Wintertuin Hortus
27/09/2019
Wintertuin Hortus Leiden

Dit keer hebben we onze tanden in planten gezet. In de Wintertuin van de Hortus sta je versteld van de kracht van het groen. Van eeuwenoude oerplanten, levend of versteend, tot vleesetende planten en vetplanten. Mooi!

05/09/2019
Shoppen met perspectief

Het is goed winkelen in de Leidse Haarlemmerstraat. Natuurlijk eisen de winkeletalages dan al je aandacht op. Zonde! Want achter de gevels gaan allerlei bijzondere verhalen schuil. Zo kon je hier leren fietsen op de fietsschool en kreeg je zwemles in een kerk. Dus met deze wandelkaart vergeet je dat je aan het shoppen was.

15/11/2017
Stedelijk Museum Breda

Wij zijn fan van de inzoomers van het Rijksmuseum. Veel details in een schilderij, tekening of wandkleed? Met een inzoomer ga je anders of beter kijken! Nog gezellig ook; met z’n tweeën op zoek naar dat ene detail. Inzoomers staan bol van de leuke weetjes en anekdotes. Zeker weten dus dat je met een goed verhaal thuiskomt. En dat is wat we willen: mooie verhalen doorgeven. We gebruikten de inzoomers ook in het nieuwe Stedelijk Museum Breda. Bijvoorbeeld voor dit wonderschone stadsgezicht, dat het oudste is van Nederland.

26/02/2019
Geschenk uit de hemel

Volgens de Leeuwarder Courant is het ‘misschien wel een primeur’, deze tentoonstelling over vaders en moeders. Jopie Huisman noemde zijn ouders ‘een geschenk uit de hemel’, zo dol was hij op ze. Hij maakte prachtige portretten, die hij omlijstte met persoonlijke herinneringen. In  ‘Geschenk uit de Hemel’ zijn nog meer vader- en moederportretten te zien, van kunstenaars uit Friesland. In een huiskamerachtige sfeer leer je hun ouders kennen, hoor je hun verhalen in een audiotour, en lees je die in een speciale uitgave van Jopie’s Huisblad. Ontroerend.

schatten-grote-kerk-alkmaar
25/05/2017
Schatten Grote Kerk Alkmaar

Eeuwenoude plafondschilderingen, het oudste nog bespeelbare orgel, geheimzinnige krassen in een zuil en grafzerken met een boodschap. In de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar kom je ogen tekort. De nieuwe vaste tentoonstelling onthult nu ook de verhalen over deze schatten. Wij schreven de teksten en ontwikkelden een avontuurlijke route voor kinderen.

Nemo

18/12/2016
Workshop NEMO Science Museum

Hoe schrijf je heldere tentoonstellingsteksten over ingewikkelde wetenschappelijke onderwerpen? Dat was de centrale vraag bij onze incompany workshop voor NEMO Science Museum.

schunck
25/11/2016
Workshop bij SCHUNCK

Wij kijken terug op een geslaagde incompany training tentoonstellingsteksten schrijven bij SCHUNCK. ‘Zeer fijn dat de workshop werd gegeven door twee vakkundige vrouwen (met een missie!) uit de praktijk’, vond curator Cynthia Jordens.

30/09/2016
Erasmus Experience

Net zo scherp denken als Erasmus? Dat kan nu in de Erasmus Experience in Rotterdam. Zijn ideeën over taal, gedrag en geloof zijn nog steeds actueel. Wij doken in het hoofd van Erasmus en schreven de teksten. Met prikkelende vragen die je aan het denken zetten.

annemiek
21/04/2016
Inspirerend

‘Inspirerend’ en ‘enorm veel van geleerd’. Onze workshop Tentoonstellingsteksten schrijven van 18 april was een succes! De volgende workshop is op 25 mei.

09/03/2016
Museum Weesp

Het oudste porselein, de beroemdste chocolade, de zuiverste jenever en het lekkerste bier. Het komt allemaal uit Weesp. In het geheel vernieuwde Museum Weesp kom je er alles over te weten én kun je dat bier ook zelf proeven. Wij schreven de teksten.

08/01/2016
Meer dan Waard!

Ja, dit doen we ook: een inspiratiemagazine maken! Dat musea hun bestaan meer dan waard zijn, weten wij natuurlijk al lang. Toch kan het niet genoeg gezegd worden. Daarom tachtig pagina’s vol met verrassende verhalen over de vijf kernwaarden van musea. In opdracht van de Museumvereniging, en samen met Magazine on the Spot. Nieuwsgierig? Lees hier meer!

16/02/2016
Erasmus

Relativeren, tolerantie, vrijheid van geweten: het zijn grote thema’s van ‘nu’. En geloof het of niet: ze komen allemaal uit ‘de hoed’ van Erasmus. Ideeën die voor ons nu vanzelfsprekend zijn, waren in zijn tijd – zo’n vijf eeuwen geleden – revolutionair. Hoe kon deze man het brengen tot de grote geleerde die nog steeds een bron van inspiratie is? Je ontdekt het in een tentoonstelling met een theatrale opzet. Herman Pleij neemt je mee op een reis door Europa, in de voetsporen van Erasmus. In Museum Gouda t/m 26 juni 2016. Wij schreven de teksten en verzorgden de conceptontwikkeling en de projectleiding.

08/01/2016
Spaanse Meesters

Wat een mooie combinatie! Onze teksten naast grote Spaanse Meesters zoals El Greco en Velázquez.
Te zien en te lezen tot 29 mei 2016 in de Hermitage Amsterdam.

26/06/2015
Trots!

Kijk, hier worden we nou blij van: Museumvisie heeft een editorial aan ons gewijd in de rubriek Vakkundig. “Heldere teksten in musea en erfgoedcentra die lekker weglezen én de bezoeker nog eens extra of anders doen kijken: dat is de missie van Teksten voor Musea.” Klopt als een bus!

29/09/2015
Allemaal moois

Meer kijken, anders kijken: dat verdienen de zeldzame, katholieke topstukken van Museum Gouda als geen ander. Stuk voor stuk vertellen ze prachtige inside stories. Wij schreven de nieuwe objectteksten, met telkens een andere invalshoek: een mooi verhaal, een spannend detail, of een gek weetje.

07/09/2015
Jozef als merk

De Goudse timmerlieden kiezen als boegbeeld de beroemdste timmerman uit de Bijbel: Jozef. Enigszins macho-achtig – met een zaag losjes over zijn schouder – beschermt hij zijn vrouw Maria en hun pasgeboren zoon Jezus tijdens hun avontuurlijke tocht naar Egypte. Ofwel: jonge, knappe held redt de verlosser van de mensheid. Meer weten? Het kunstwerk is te bewonderen in de Gasthuiskapelzaal in Museum Gouda. Wij schreven de nieuwe teksten voor deze presentatie.

26/03/2015
Vrouw aan het roer

De deelnemers aan onze workshop ‘tentoonstellingsteksten schrijven’ van 23 maart verzonnen een nieuwe titel voor dit schilderij van Isaac Israëls. Het werk met de officiële titel Jonge vrouw roeiend op de Theems komt uit de collectie Kamerbeek van Museum Flehite. Het was tijdelijk te zien in de tentoonstelling Van Daubigny tot Weissenbruch in Museum Gouda.

09/04/2015
Female power

Alexander, Napoleon & Joséphine: een indrukwekkende tentoonstelling over vriendschap, oorlog, liefde en politiek. Ruim tweehonderd schilderijen, sculpturen, persoonlijke bezittingen, japonnen en uniformen, toegepaste kunstvoorwerpen en wapens illustreren het intrigerende verhaal van twee grote heersers en van female power. In opdracht van Guide ID schreven wij het script voor de audiotour. Nog tot 8 november in de Hermitage Amsterdam.

03/03/2015
Knutselen voor vrede

Hoe mooi: op de plek waar ooit duizenden bommen en granaten zijn gemaakt, tekenen en knutselen kinderen nu over vrede. Ooit stond in Zaandam een wapenfabriek van jewelste. In het bezoekerscentrum HollandRouteHuis kom je daar van alles over te weten. In de lente van 2014 maakten wij met creatief ontwikkelaar Renate van der Kuijl een interactieve rondleiding. Toen hadden we geen idee dat dit nu zó actueel zou zijn!

23/02/2015
Blikvangers

In de tentoonstelling Blikvangers zijn de 450 meest indrukwekkende foto’s uit het Nationaal Archief te zien. Wij verzorgden de redactie van de tentoonstellingsteksten. Nog tot en met 12 juli te zien.

16/02/2015
Lastminute dineren met de tsaren

Nog tot 1 maart 2015 in het Amsterdamse Hermitage: de tentoonstelling Dining with the Tsars, waarvoor wij de audiotour en de zaalteksten schreven. Lees de NRC-recensie over de inhoud en teksten.

12/09/2014
NRC recenseert onze teksten

Onze teksten voor de lustrumtentoonstelling Dining with the Tsars in de Hermitage Amsterdam zijn niet onopgemerkt gebleven. De NRC schrijft er lovende woorden over in de tentoonstellingsrecensie: ‘Deze verhalen, te horen in de audiotour en te lezen op de wanden, geven kleur aan de tentoonstelling, meer nog dan de serviezen zelf.’ Feest voor de tsaren, feest voor Teksten voor Musea! Lees hier het artikel.